Поділитись:

Колись гегемони, а зараз аутсайдери. Декілька європейських грандів перебувають у серйозній кризі

Автор: Іван Чирко |
Понеділок, 23 жовтня 2023, 15:00
346
0
0
Колись гегемони, а зараз аутсайдери. Декілька європейських грандів перебувають у серйозній кризі

фото Getty Images

Аякс, Базель та Ліон переживають не найкращі часи. Колись гегемони внутрішніх чемпіонатів та постійні учасники плей-офф єврокубків ризикують вилетіти в нижчі ліги.

Аякс

Амстердамці, здавалося б невдало провели минулий сезон, посівши третю сходинку в Ередивізії. Проте це був лише початок великого падіння. 

Гравці Аякса після виїного матчу з Утрехтом (4-3)Гравці Аякса після виїного матчу з Утрехтом (4-3)
Автор фото:Getty Images

У міжсезоння в команді відбулось багато змін. Торкнулися вони і керівництва клубу, зокрема, був змінений спортивний директор. Замість Марка Овермарса, який покинув клуб через скандал з неналежною поведінкою по відношенню до колег-жінок, за спортивний відділ почав відповідати досвідчений Маурітс Хендрікс, який до цього був одним із членів наглядової ради амстердамців.

Також клуб поміняв головного тренера, 39-річний Джон Гейтінга покинув команду, а на його місце прийшов Моріс Стейн, який в попередньому сезоні зупинився за крок від Єврокубків із скромною Спартою. Окрім того, серйозних змін зазнав склад команди. Амстемрдамці поповнили дванадцятьма новачками, за яких в сумі було заплачено 109 мільйонів. В той же час пішли з клубу 10 виконавців, серед яких такі визначні постаті, як: Душан Тадіч, Едсон Альварес, Мохаммед Кудус, Деві Классен та Юррієн Тімбер на який будувалася гра команди. А з тих хто прийшов, покищо не знайшлося людей які готові повноцінно їх замінити. 

В  турнірній таблиці Ередивізії Аякс зараз передостанній, відстаючи від рятівного 15-го місця лише на 2 бали, а від зони Єврокубків на цілих 17. Та навіть не це головна проблема, тому що "божі сини" мають величезні проблеми із грою та не знають смаку перемог ось уже 6 матчів поспіль (2 нічиї та 4 поразки), або два з половиною місяці. Остання їх звитяга, датована ще 12 серпням 2023 року. В Єврокубках справи йдуть трішки краще. Дві нічиї у двох матчах та третє місце в групі Ліги Європи.

Базель

20 - разові чемпіони чемпіонату Щвейцарії не стають чемпіоном вже 6 років поспіль, але справжня криза наздогнала їх лише зараз.

Перформенс фанатів Базеля перед півфіналом Ліги конференцій із ФіорентиноюПерформенс фанатів Базеля перед півфіналом Ліги конференцій із Фіорентиною
Автор фото:Getty Images

В минулому сезоні команда зайняла 5 місце в чемпіонаті Щвейцарії, але дійшла до півфіналу Ліги конференцій, засвітивши своїх гравців, завдяки чому непогано підзаробила влітку. Зекі Амдуні, який був найкращим бомбардиром команди в минулому сезоні, продали в Бернлі за 18,5 мільйонів євро. Енді Діуф ,навколо якого будувалася вся гра півзахисту, пішов в Ланс за 14 мільйонів. Також були продані лівий захисник Калафьорі, за 4 мільйони в Болонью та центрбек Пелмард, 1,3 мільйона в Клермон. Все це лідери команди, яких поки що не вдається замінити. Хоч в команду і прийшло 13 нових виконавців, але повноцінним лідером важко когось назвати. До цього ще й додаються тренерські зміни, оскіль Тімо Шульца, який прийшов в команду перед початком сезону було звільнено після вильоту від Тобола з Ліги конференцій та невдалого старту в чемпіонаті. Його місце в ролі виконуючого обов'язки зайняв спортивний директор команди Гайко Фогель під керівництвом якого Базель програв 3 матчі з 3. 

Таким чином зараз "червоно-сині" йдуть на останньому місці в чемпіонаті, набравши 5 балів в 10 матчах, а з єврокубків команда вилетіла ще в кваліфікації. Та попри це все теоретично цей сезон ще можна врятувати, але для цього потрібна тренерська стабільність і щоб знайшлися нові лідери на полі, особливо в захисній ланці, адже 22 пропущені голи в 10-ти матчах це, м'яко кажучи, забагато.

Ліон 

Гегемон середини "нульових" в чемпіонаті Франції ризикує повторити долю Сент-Етьєна та Бордо.
 

Капітан Ліона Олександ Ляказетт після домашньої поразки від Клермона (1-2)Капітан Ліона Олександ Ляказетт після домашньої поразки від Клермона (1-2)
Автор фото:Getty Images


Перед стартом сезону команду покинув її багаторічний президент Жан-Мішель Ола. Це саме він побудував легендарну академію "ткачів", вихідцями якої є Карім Бензема, Александр Ляказетт, Набіль Фекір, Корентен Толіссо та багато інших гравців збірної Франції. Сталося ж це після того, як він наприкинці 80-х взяв Ліон, який тонув у Лізі 2. Далі був підйом до Ліги 1, чемпіонські титули, зокрема, 7 поспіль в середині "нульових" та вдалі виступи в Лізі чемпіонів.

Нині ж клубом володіє американський інвестеційний фонд, який належить Джону Текстору. Після його приходу Ліон почав робити ставку на те щоб заробляти кошти, а спортивні результати якось відійшли на другий план. Звідси і провалене трансферно вікно, оскільки команда підписувала маловідомих виконавців, які або зовсім молоді, або не вражали в останніх сезонах в своїх клубах. Також було підтягнуто багато талановитої молоді із академії, якій відверто не вистачає досвіду. Натомість пішли з команди її минулорічні лідери: Бредлі Барколя, Кастелло Лукеба, Тіаго Мендес та інші важливі гравці ротації.
 

Вже на старті сезону відбулась тренерська зміна  - Лорана Блана змінив ексгравець "ткачів" італієць Фабіо Гроссо. Проте на грі команди і особливо результатах це не позначилось. Ліон продовжує виглядати безнадійним аутсайдером. На даний момент, команда має 6 поразок у 9 турах, не маючи жодної перемоги. При цьому не можна відзначити ні напад, ні захист "олімпійців", оскільки різниця голів 7-18 демострує проблеми з усіма фазами гри. Якщо так буде продовжуватись, то цілком можливо, що в наступному сезоні ми побачимо одне з найзапекліших дербі Франції між Сент-Етьєном та Ліоном в Лізі 2.

Читайте також:

Аль-Хіляль хоче, щоб Кіліан Мбаппе або Ліонель Мессі замінили Неймара

Руслан Ротань перетворює "Олександрію" на збірну Іспанії

Голкіпер, який приніс "Лаціо" нічию у матчі з "Атлетіко". Хто він: герой чи сепаратист?

346
0
Надрукувати
мітки:
0 коментарів

Slots City

5,0
200К + 500FS

slotoking

4,9
125К+ 500 FS

PIN-UP

5,0
200К + 250 FS