Поділитись:

Україна святкує день футболу: 32 роки нашій збірній

Понеділок, 29 квітня 2024, 10:35
347
0
0
Україна святкує день футболу: 32 роки нашій збірній

фото: Укрінформ

Сьогодні, 29 квітня, український футбол святкує важливу подію. 32 роки тому наша національна збірна зіграла перший матч під синьо-жовтим прапором.

Спочатку матч був запланований на 22 квітня 1992 року. Місцем проведення було визначено Республіканський стадіон у Києві. Однак, Федерація футболу України не могла оплатити переліт суперників до Києва, і з огляду на це, Угорська футбольна федерація погодились, щоб збірна Угорщини приїхала до найближчого від кордону міста власним автобусом. Таким чином матч було перенесено до Ужгорода, а датою проведення було затверджено 29 квітня 1992 року.

Розширений список гравців складався із 41 футболіста вітчизняного та іноземних чемпіонатів, серед яких були Віктор Чанов, Олег Кузнецов, Олексій Михайличенко, Геннадій Литовченко, Олег Протасов, Олександр Заваров, Ігор Бєланов, Володимир Лютий, Сергій Юран та Андрій Канчельскіс. Однак через проблеми з фінансуванням для участі у першому матчі не було запрошено українських гравців з іноземних чемпіонатів, оскільки українській федерації потрібно було оплатити перельоти гравців до України. Участі українських легіонерів завадило і те, що раніше низка з них була запрошена до складу збірної СНД на гру проти Англії.

Головним тренером збірної був намір призначити Валерія Лобановського, який теж був легіонером і очолював тренерський штаб збірної ОАЕ. Однак сам Лобановський відмовився сумістити дві посади.

Після відмови Лобановського тренера обирали серед членів тренерської ради, до якої ввійшли Анатолій Пузач, Євген Кучеревський, Євген Лемешко, Юхим Школьников, Віктор Прокопенко та Валерій Яремченко. На перший матч до Ужгорода зі збірною приїхали Пузач, Яремченко та Прокопенко, який і став головним тренером команди.

На матч було заявлено 20 футболістів: воротарі — Ігор Кутепов (Динамо), Віктор Гришко (Чорноморець); захисники — Олег Лужний, Юрій Мороз (обидва — Динамо), Юрій Никифоров, Сергій Третяк (обидва — Чорноморець), Євген Драгунов (Шахтар), Сергій Беженар (Дніпро); півзахисники — Андрій Анненков, Сергій Ковалець, Сергій Заєць (усі — Динамо), Юрій Шелепницький, Юрій Сак, Ілля Цимбалар (усі — Чорноморець), Сергій Погодін (Шахтар), Юрій Дудник (Металург (Запоріжжя)); нападники — Олег Саленко (Динамо), Іван Гецко, Сергій Гусєв (обидва — Чорноморець), Сергій Щербаков (Шахтар).

Тоді першим голеадором національної команди став нападник Чорноморця Іван Гецько, який на 90-тій хвилині вразив ворота суперника за рахунку 0:3.

Матч завершився із поразкою 1:3 на користь збірної Угорщини.

Відтоді дата 29 квітня відзначається як Всеукраїнський день футболу. Вона нагадує про історичне минуле й той шлях, який пройшов футбол України за більше як три десятиліття самостійного існування. 

Читайте також: Борнмут Забарного встановив новий рекорд в АПЛ

Помер екстренер збірної України

347
0
Надрукувати
мітки:
0 коментарів

GGBET

5,0
12 000 грн

Favbet

4,9
10000 грн

Vbet

4,8
2500 грн

Slots City

5,0
200 000₴ + 500FS

GGBET

5,0
12 000 грн + 50 FS

PIN-UP

5,0
200 000 грн + 250 FS