Поділитись:

Від дива Лестера до тріумфу Леверкузена: найнесподіваніші чемпіони європейських ліг

Автор: Сергій Мозолюк |
Понеділок, 15 квітня 2024, 14:55
313
2
0
Від дива Лестера до тріумфу Леверкузена: найнесподіваніші чемпіони європейських ліг

Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Приголомшлива перемога леверкузенського Баєра в Бундеслізі завершила чудовий сезон і додала їхнє ім'я до славетного списку несподіваних чемпіонів у п'ятірці найкращих європейських ліг цього століття. 

Попри те, що команда Хабі Алонсо розпочала сезон з мізерними 0,9% шансів на перемогу, вона незважаючи ні на що, скинула з трону 11-річне панування мюнхенської Баварії, здобувши розгромну перемогу над бременським Вердером з рахунком 5:0. Їхня історія є свідченням наполегливості, тактичної майстерності та частки магії.

Досягнення Леверкузена приєдналося до обраної групи чемпіонів, які кинули виклик сподіванням і порушили усталений порядок у своїх лігах. Згадаймо деякі з найбільш несподіваних чемпіонських перемог за останній час:

Фото: Getty Images/Global Images UkraineФото: Getty Images/Global Images Ukraine

5. Атлетіко Мадрид (Ла Ліга 2013-14)

Протягом майже десятиліття Ла Ліга була передбачуваною справою, де на корону претендували або Барселона, або Реал Мадрид. Однак сезон 2013-14 став свідком захоплюючого перевороту. Мадридський Атлетіко на чолі з незламним Дієго Сімеоне прийняв виклик, йдучи нога в ногу з Барселоною протягом усього сезону. Їхній безжальний оборонний підхід, очолюваний 27 голами Дієго Кости та 14 гольовими передачами Коке, виявився переможною формулою. Кульмінація настала в останній день на Камп Ноу, де драматичний гол Дієго Годіна наприкінці матчу забезпечив Атлетіко титул чемпіона, перший з 1996 року. Ця перемога закріпила за Сімеоне статус одного з найкращих керманичів свого покоління.

4. Леверкузенський Баєр (Бундесліга 2023-24)

Подібно до успіху Атлетіко десять років тому, тріумф леверкузенців відчувається як кульмінація поступового підйому. Призначений у жовтні 2022 року із завданням уникнути вильоту, Алонсо привів команду до комфортного шостого місця та півфіналу Ліги Європи минулого сезону. Цього сезону їм пророкували сильний виступ, але мало хто прогнозував, що вони з такою силою скинуть Баварію з трону.

Кілька факторів сприяли їхньому успіху. Вирішальну роль відіграли бомбардирська майстерність Віктора Боніфація (11 голів), 11 результативних передач Алехандро Грімальдо, а також значна кількість "чистих" матчів Лукаса Градецького (13). Хет-трик зіркового нападника Флоріана Віртца в матчі за титул - ще одне досягнення в їхній скарбничці. З потенційним дублем або навіть потрійним успіхом, який все ще в межах досяжності, сезон Леверкузена можна назвати не інакше, як надзвичайним.

3. Штутгарт (Бундесліга 2006-07)

Невдалий старт з двома перемогами в перших п'яти матчах, включаючи важку поразку, не вселяв особливих надій на Штутгарт. Однак, натхненні видатним сезоном 21-річного Маріо Гомеса (14 голів), вони перевершили всі очікування і здобули титул чемпіона Бундесліги в 2006-07 роках. Це була їхня перша чемпіонська перемога з 1992 року, яка закріпила за ними місце серед найнесподіваніших чемпіонів Німеччини.

2. Монпельє (Ліга 1, 2011-12)

Катарське поглинання Парі Сен-Жермен обіцяло негайне домінування в Лізі 1. Однак ніхто не очікував казкового успіху Монпельє, який, незважаючи ні на що, завоював свій перший і єдиний титул чемпіона Франції у вищому дивізіоні в 2011-12 роках. Очолюваний тренером Рене Жираром і натхненний такими гравцями, як Олів'є Жиру, Юнес Беланда та Віторіно Хілтон, Монпельє випередив ПСЖ Карло Анчелотті на три очки, що призвело до значних трансферних витрат парижан у наступному сезоні. Тріумф Монпельє залишається однією з найнесподіваніших історій Ліги 1. 

Фото: Getty Images/Global Images UkraineФото: Getty Images/Global Images Ukraine

1. Лестер Сіті (Прем'єр-ліга 2015-16)

Жоден список несподіваних чемпіонів не буде повним без історичної перемоги Лестер Сіті в Прем'єр-лізі 2015-16. Піднявшись у класі вище в попередньому сезоні, вони кинули виклик ставкам 5000 до 1, щоб стати чемпіонами Англії. Їхня казкова подорож розпочалася з непереможної серії у перших шести матчах, яка вивела їх на перше місце в турнірній таблиці. Те, що починалося як мрія, незабаром стало реальністю, оскільки вони залишалися напрочуд стабільними протягом усього сезону, програвши лише тричі. Джеймі Варді, колишній гравець друголігової команди, став найрезультативнішим бомбардиром (24 голи) і отримав заслужений виклик до національної збірної Англії.

Ці чудові історії підкреслюють непередбачуваність і драматизм, які може запропонувати європейський футбол. Від дивовижного злету Лестера до виваженого домінування Леверкузена - кожен чемпіон слугує нагадуванням про те, що в прекрасній грі можливо все.

Читайте також: Домінація Манчестер Сіті та постійні зміни в Серії А: як змінювались чемпіони в європейських топлігах в останні роки

Ставки на спорт в Україні: Як вибрати найкращу букмекерську контору

За останні роки ринок ставок на спорт в Україні зазнав значних змін

Прориви аутсайдерів та провали фаворитів: історія фіналів Кубка України

Топ-5 безробітних українських тренерів, які можуть посилити клуби УПЛ

313
2
Надрукувати
мітки:
0 коментарів

Slots City

5,0
200К + 500FS

slotoking

4,9
125К+ 500 FS

PIN-UP

5,0
200К + 250 FS