Поділитись:

Тернистий шлях збірної України до Євро-2024

Автор: Іван Чирко |
Понеділок, 18 березня 2024, 15:00
393
0
0
Тернистий шлях збірної України до Євро-2024

Колаж Конкурент Футбол

Вже в наступний четвер, 21 березня, збірні Боснії і Герцеговини та України зіграють у боснійській Зениці за вихід до фіналу плей-оф кваліфікації до Євро-2024. Ми вирішили поглянути на шлях команд до цього матчу та що їх очікує після нього.

Україна

 
Фото:Getty Images

Для нашої команди все розпочалося в Лізі Націй 2022-2024, де "синьо-жовті", ще під керівництвом Олександра Петракова, зайняли друге місце в групі з Шотландією, Ірландією та Вірменією. За такий виступ українці отримали багато критики, але потім виявиться, що те друге місце ще допоможе нам у майбутньому. Але до того, як ми це дізналися, пройшла класична кваліфікація до Євро-2024. В ній українцям дісталась, напевно, найважча група з усіх можливих з двома чинними фіналістами попереднього Євро Англією та Італією, а також міцним європейським середняком в обличчі Північної Македонії і відвертим аутсайдером Мальтою.

Фото:Getty Images

Стартувати збірній України довелось на Вемблі матчем проти Англії. Окрім повних трибун та сили опонентів, в України була й тренерська проблема. Оскільки Олександр Петраков на той час вже покинув команду, а Сергій Ребров прийшов тільки влітку. Тому в екстренному порядку керувати збірною довелось Руслану Ротаню, який на той час вже тренував молодіжну збірну України та Олександрію. Підготовка до матчу теж пройшла не без пригод, бо замість класичного товариського матчу ми зіграли закритий спаринг із дублем Брентфорда. Після цього всього ні для кого не став несподіванкою результат гри з англійцями, яким ми програли з рахунком 0-2.

Фото:УАФ

Перед червневими матчами проти Північної Македонії та Мальти збірну України нарешті очолив Сергій Ребров. Часу на підготовку до матчів та ознайомлення з командою в нього було обмаль. Ба більше, перед цими іграми нам треба було зіграти товариський матч з Німеччиною. Тому на перший план виходив результат.

З Північною Македонією матч проходив у Скоп'є, де ми грали після важкого матчу проти німців (3-3) і на складному для гри у футбол полі. До цього додався рахунок 0-2 після першого тайму і здавалось, що вже все скінчено. Проте Україна "постала із попелу", забивши 3 голи за другий тайм (забивали Забарний, Конопля та Циганков), і виграла той матч з рахунком 3-2. Далі була Мальта, яку ми дотисли в другому таймі, забивши єдиний гол з пенальті на 74-й хвилині. Зробив це Циганков, а трішки раніше на 52-й хвилині Ярмоленко не зумів реалізувати перший у тій грі 11-метровий. 

Наступне ігрове вікно стало для нас справжнім випробуванням, оскільки довелось грати і з Англією, і з Італією. Перший матч був з англійцями і провели ми його у Вроцлаві, зігравши внічию з разунком 1-1, завдяки голу Олександра Зінченка. Після чого у всіх були великі очікування стосовно матчу з Італією, яка перед цим змінила головного тренера. Роберто Манчіні поїхав до Саудівської Аравії, а на його місце запросили Лучано Спалетті. Чинний чемпіон Італії на чолі Наполі одразу вдихнув нове життя в "Скуадру Адзурру", яка понеслась забивати голи та перемагати. Українцям було дуже складно стримати цей натиск і вони з ним не справились, пропустивши  двічі у перші 30 хвилин матчу. Так, до перерви Ярмоленко відквитав один гол, але в другому таймі все було ближче до того, що італійці збільшать перевагу, ніж ми відіграємось.

Фото:Getty Images

До наступних пауз на матчі збірних команда Реброва підходила із зобов'язанням вигравати всі матчі, що залишились. У жовтні 2023 року нам це вдалось. Хоч і не без проблем, але Північна Македонія (2-0) та Мальта (3-1) були подолані. А в листопаді настав час вирішального матчу з Італією, яка випереджала нас лише за рахунок перемоги в домашньому матчі. Сталося це через втарту очок італійцями в грі проти Північної Македонії (1-1). Проте Україні всеодно потрібно було лише перемагати, а в інших випадках на Євро виходила б Італія. Зогляду на це, не дивно, що матч вийшов напруженим, а інтрига в ньому трималась до останніх секунд. Вирішив же все епізод в компенсований час з непризначеним пенальті у ворота італійців за фол Крістанте проти Мудрика, який не побачили іспанські арбітри Хесус Хіль Мансано та його помічник на системі VAR Хуан Мартінес. Як наслідок, нулі на табло та Італія на Євро-2024. 

Україна ж змушена була чекати результатів інших матчів та сподіватись, що їй вдасться потрапити до четвірки найкращих в Дивізіоні В Ліги Націй, з тих хто не вийшов на Євро-2024 напряму. У підсумку все склалось добре, оскільки Шотландія та Сербія, які випереджали нас, пройшли кваліфіцацію напряму. Далі було жеребкування півфіналів плей-оф кваліфікації до Євро-2024, де нам дісталась Боснія і Герцеговина.

Боснія і Герцеговина

Фото:Getty Images

Шлях боснійців до матчу з Україною був не менш тернистим ніж у нас. Розпочалось для Боснії все в тій же Лізі Націй 2022-2024, де вона виграла групу з Фінляндією, Чорногорією та Румунією, що гарантувало їй вихід в плей-оф відбору до Євро-2024. Здавалося б все чудово, але справжні проблеми у боснійців розпочались у кваліфікації. Там їм дісталась група з Португалією, Словаччиною, Люксембургом, Ісландією та Ліхтенштейном. 

Фото:Getty Images

Перед стартом у відборі Боснія несподівано змінила тренера. Замість болгарського коуча Івайло Петева команду очолив місцевий фахівець Фарук Хаджибегич. Розпочав він з  домашнього розгрому Ісландії, яка отримала 3 "сухі" голи і поїхала додому. Проте чудовий старт не вдалося підкрипити подальшими перемогами. Оскілька наступні 3 матчі боснійці програли Словаччині (0-2), Португалії (0-3) та Люксембургу (0-2). Після чого керівництво місцевої федерації прийняло рішення звільнити Хаджибегича.

Перед наступним вікном на матчі збірних Боснію і Герцеговину очолив досвідчений боснійський фахівець Мехо Кодро і розпочав він свій шлях із несподівано складної домашньої перемоги над Ліхтенштейном з рахунком 2-1. Після цього команда Кодро полетіла до Ісландії, де зазнала поразки, пропустивши єдиний гол у компенсований до матчу час. Після цього Мехо був звільнений. Таким чином на чолі збірної Боснії і Герцеговини він пропрацював лише 49 днів.

Фото:Getty Images

Наприкінці вересня 2023 року в команду прийшов її нинішній тренер Саво Мілошевич. Проте миттєво покращити результат йому покищо не вдалося. Під його керівництвом боснійці провели 4 матчі і виграли лише 1 з них та й той з Ліхтенштейном (2-0), який програв абсолютно всі матчі в групі. Інші ж ігри команда Мілошевича програла Португалії (0-5), Люксембургу (1-4) та Словаччині (1-2), що опустило її на п'яте місце у своїй кваліфікаційній групі. 

Та навіть після такого провалу у відборі Боснія і Герцеговина може поїхати на Євро-2024, оскільки, як вже було зазначено, виграла свою групу Ліги Націй та вийшла у плей-оф, де жереб звів її з Україною.

Структура плей-оф кваліфікації до Євро-2024

Фото:Getty Images

Як вже було зазначено, Боснія і Герцеговина - Україна це лише півфінал кваліфікації. Складатиметься він з одного матчу в якому буде визначено фіналіста плей-оф, який вийде на переможця пари Ізраїль - Ісландія. Фінал відбудеться на полі переможця протистояння Боснія і Герцеговина - Україна. Зокрема, вже відомо, що українці у випадку проходу до фіналу планують грати його у Вроцлаві.

Фінал теж складатиметься з одного матчу, а його переможець потрапить до групи Е Євро-2024, де його вже чекають Бельгія, Румунія та Словаччина. Нагадаємо, що фінальна частина турніру пройде в Німеччині та триватиме з 14 червня по 11 липня.

Читайте також:

Миколенко: Джеко небезпечний чоловік

Шапаренко: Ми готові до Боснії

Володимир Бражко: Я досі не можу усвідомити, що це не сон

393
0
Надрукувати
мітки:
0 коментарів

GGBET

5,0
12 000 грн

Favbet

4,9
10000 грн

Vbet

4,8
2500 грн

Slots City

5,0
200 000₴ + 500FS

GGBET

5,0
12 000 грн + 50 FS

PIN-UP

5,0
200 000 грн + 250 FS