Поділитись:

Перебудова по-харківськи: як Металіст 1925 намагається вчитись на власних помилках

Автор: Іван Чирко |
П'ятниця, 05 липня 2024, 18:00
179
0
0
Перебудова по-харківськи: як Металіст 1925 намагається вчитись на власних помилках

фото ФК Металіст 1925

У вересні 2023 року засновник і CEO криптобіржі WhiteBIT Володимир Носов став новим інвестором футбольного клубу Металіст 1925. До зими він не втручався в роботу клубу, давши команді спокійно дограти осінню частину чемпіонату. А вже взимку відбулась зміна тренера, коли замість Олега Голодюка, який був виконувачем обов'язки, призначили Віктора Скрипника. Після чого Носов почав більше з'являтись у публічній площині та робити гучні заяви про побудову клубу за прикладом Барселони, бажання розвивати бізнес-проєкт, а не просто вкладати кошти в команду, та грати в Лізі чемпіонів. 

Володимир НосовВолодимир Носов
Фото: Металіст 1925

Запрошення іменитого тренера лише підтверджувало ці амбіції, але не так сталося, як гадалося. Металіст 1925 провалив зимове трансферне вікно. В команду прийшли вікові Владлен Юрченко, Максим Імереков та Денис Гармаш. Всі вони навесні отримували чимало ігрового часу, але очікувано результату не дали. Та й хіба може кілька досвідчених виконавців зробити результат, коли інші гравці не розуміють, що їм треба робити на полі.

А саме таке враження складалось при перегляді ігор харків'ян під керівництвом Скрипника. Він намагався грати своїм знаменитим «ромбом» в центрі поля, але не мав для цього потрібних виконавців. Так, Юрченко та Імереков знають цю схему і вимоги Скрипника, оскільки вже грали під його керівництвом, але їхні партнери регулярно провалювались, особливо на флангах та в опорній зоні. Тому наприкінці сезону вже нікого не дивувало останнє місце Металіста 1925 в таблиці.

Гравці Металіста 1925 після поразки від Вереса (1-3) і вильоту з УПЛГравці Металіста 1925 після поразки від Вереса (1-3) і вильоту з УПЛ
Фото:Металіст 1925

Та все ж в клубі не зробили великої трагедії з вильоту до Першої ліги та залишили головним тренером Скрипника. Також видається, що харків'яни зробили аналіз помилок та почали їх виправляти. Зокрема, шляхом великої кількості трансферів. Станом на 5 липня 2024 року команду вже покинули 12 футболістів: Ростислав Русин, Констянтин Бичек, Ілля Коваленко, Андрій Ткачук, Євген Ткачук, Бека Вачіберадзе, Андрій Ременюк, Ярослав Мартинюк, Дмитро Юсов, Мар'ян Фарина, Денис Сидоренко, Арі Моура. Більшість з цих виконавців, або ще взимку відправились в оренди, а зараз остаточно пішли, або були запасними. Лише Юсов, Фарина та Моура більш-менш стабільно виходили на поле.

Натомість поповнили команду Василь Кравець, В'ячеслав Чурко, Денис Нагнойний та Сергій Стень. Перші троє добре знайомі зі Скрипником, бо перетинались з ним у Ворсклі, або Зорі. Лише Стень людина зі сторони, але це перспективний атакувальний футболіст, який був лідером Епіцентру та цілком міг опинитись в якомусь з клубів УПЛ. 

Таким чином, дивлячись на те, що зараз робить Металіст 1925, складається враження, що ось тепер клуб дійсно почав працювати на результат, а склад команди формуватись під тренера. Окрім того, постійно з'являються нові чутки про трансфери харків'ян, а тому чекаємо ще підсилення команди Скрипника.

Це говорить про амбіції Металіста 1925 одразу повернутись в УПЛ, а то негоже такому амбіційному проєкту застрягати в нижчому дивізіоні. Тим більше, що в керівництві думають не лише про розвиток команди, а й про розбудову клубу. Недарма ж планується побудова нової бази під Києвом у селі Щасливе та розвиток академії.

Віктор СкрипникВіктор Скрипник
Фото: Металіст 1925

Також варто зазначити, що цей сезон надважливий і для Скрипника. Все-таки після приїзду в Україну його кар'єра йде на спад, а не вгору як очікувалося. Від боротьби за Лігу чемпіонів із Зорею в першому сезоні в Україні екснаставник Вердера опустився до боротьби за виживання із Металістом 1925 та вильоту в Першу лігу. А між цим же була Ворскла, куди Віктор Анатолійович проходив задля боротьби за медалі, але і близько цього не досяг, зокрема, й через те, що команді дуже не вистачало стабільності.

Тому в прийдешньому сезоні-2024/25 Скрипнику точно буде що доводити. І стосується це не лише вміння давати результат, а й розуміння власних помилок та їх виправлення. Зокрема, Віктору Анатолійовичу варто нарешті стати гнучкішим, а не вперто гнути свою лінію, навіть коли це не працює та виливається в цілковитий провал, як було в багатьох матчах весняної частини чемпіонату. Інакше є великий ризик, що в недалекому майбутньому Металіст 1925 розбудовуватиме свій проєкт вже з новим тренером.

Читайте також:

Дніпро-1 практично розібрали інші клуби, у команді залишається 10 футболістів

Шахтар представив нову форму на сезон-2024/2025 (+ВІДЕО)

Кривбас представив одразу чотирьох новачків (+ВІДЕО)

179
0
Надрукувати
мітки:
0 коментарів

Slots City

5,0
200К + 500FS

slotoking

4,9
125К+ 500 FS

PIN-UP

5,0
200К + 250 FS