Поділитись:

Ванат, Судаков, Буяльський та інші: символічна збірна УПЛ сезону 2023/2024

Автор: Іван Чирко |
Вівторок, 28 травня 2024, 10:00
596
0
0
Ванат, Судаков, Буяльський та інші: символічна збірна УПЛ сезону 2023/2024

фото ФК Шахтар

Сезон УПЛ завершено, а тому настав час підбивати підсумки. Звісно ж першим, що треба зробити це визначити символічну збірну та найкращого тренера. Чим ми й вирішили зайнятись, а що з цього вийшло читайте далі.

Воротар: Дмитро Різник (Шахтар)

В УПЛ вистачає хороших воротарів і багато з них ще геть молоді, через що їм не вистачає стабільності. Наприклад Кирило Фесюн в перші плюс-мінус 20 турів був найкращим голкіпером чемпіонат за багатьма статистичними показниками, але після гри з Кривбасом (0-1) "зламався". Почав багато пропускати після дальніх ударів та помилятись. Ледвій з Руха навпаки додав до завершення сезону, а перед цим мав чимало помилок. Кемкін першу половину чемпіонату взагалі не грав. 

Також є старші Волинець та Бущан, але за них більше вирішував захист ніж вони рятували та й в грі ногами у них вистачало помилок. Тому ми доходимо до Дмитра Різника, який найкращий в чемпіонаті за кількістю кліншитів (13). Окрім того, голкіпер Шахтаря стабільно грав ногами та й на лінії виручав, хоч і не був безпомилковим.

Правий захисник: Юхим Конопля (Шахтар)

Юхим найуніверсальніший гравець на своїй позиції в усьому чемпіонаті. Він часто заходить в центр і почуває себе там досить впевнено, але може зіграти й суто на фланзі. Так, у Коноплі всього 1 гол і жодного асисту, але він багато бере участь в підготовці атак. Та й те, що в нього немає жодної гольової передачі дивно, бо в середньому гру в нього 0,9 ключових передач  (тобто ті після яких відбувся удар), поступаючись за цим показником лише Мірошніченку, який виконує багато стандартів у Дніпрі-1. Проте ви не знайдете Юхима в топі за захисними статистичними показниками, оскільки Шахтар мало захищається і їх немає де набити. Та все ж, коли потрібно, Конопля і в захисті відпрацьовує, в середньому 6,6 раза за гру повертаючи м'яч своїй команді та виконуючи 3,1 перехоплення.

Правий центральний захисник: Богдан Слюбик (Рух)

Молодий центрбек Руху додавав у грі впродовж всього сезону. Окрім того, Слюбик найрезультативніший серед захисників УПЛ, маючи на своєму рахунку 4 голи. Причому 2 з них забиті з гри й це не дивно, оскільки Богдан любить підтримувати атаки команди. Проте й про захист він не забуває, а в Руху це важливо, бо львів'яни застосовують персональну опіку і якщо хтось з неї випадає, то руйнується вся структура гри команди. 

Якщо ж більше занурюватись в статистику, то Богдан входить до топ-10 чемпіонату, за кількістю точних довгих передач, яких у нього в середньому 3,8 за гру. Також він в топ-15 ліги за кількістю перехоплень (5,4 за гру) та третій за виносами (3,7 за гру). Окрім того, Слюбик в середньому виконує 13 повернень м'яча за матч і це говорить про його агресивну манеру гри та намагання швидко повертати м'яч своїй команди, а тому не дивує те, що Богданом цікавляться клуби Бундесліги та Бенфіка.

Лівий центральний захисник: Микола Матвієнко (Шахтар)

Микола багато років стабільно основний захисник збірної України та Шахтаря. Та попри це його часто критикують, але коли "гірники" грають без нього, то захист команди стає значно гіршим, що ми бачили в останніх турах УПЛ. Окрім того, Матвієнко найкращий гравець УПЛ в плані просування м'яча, що теж дуже важливо для команди, де на нього покладена велика роль в розвитку атак.

Загалом же Микола 4 в лізі за кількістю точних довгих передач за гру, яких у нього 4,8 за матч та й за загальною точністю передач захисник Шахтаря один з найкращих в чемпіонаті (92%). Також він мало помиляється, маючи лише 14 втрат, які призвели до удару, за весь сезон, що цілком нормально з тою роллю, яку він виконує. 

Лівий захисник: Іван Дібанго (Кривбас)

Захисник Кривбасу був найстабільнішим впродовж всього сезону. Камерунець був надійним в захисті та продуктивно підключався до атак, завдяки чому віддав 5 асистів, поступившись за цим показником лише Владиславу Ванату та Назару Волошину. Окрім того, за гру він в середньому віддав 0,7 ключових передач, що доволі хороший показник для захисника та 5 серед всіх гравців Кривбасу. А якщо повертатись до захисту, то тут варто відзначити вміння Дібанго грати на перехопленнях, оскільки за цим показником він третій серед лівих захисників УПЛ. В середньому в нього 4,8 перехоплення за гру, а більше лише у Вантуха із Зорі (5,7) та Чорноморця із Колоса (4,9). Також він в топі за кількістю повернень м'яча, в середньому виконуючи 13 таких дій за гру. І що найголовніше Іван грає досить чисто, через що має лише 1 жовту картку в цьому чемпіонаті.

Опорний півзахисник: Володимир Бражко (Динамо)

На старті сезону Динамо продало Сидорчука і Бражку довелось замінити багаторічного лідера та капітана команди. Спочатку Володимир мав з цим проблеми, але поступово прогресував і вже доріс до статусу гравця збірної України. 

Причому Бражко відпрацьовує не лише в захисті, як класична "шістка", а й багато підключається до атак. Окрім того, він добре грає на стандартах, маючи кілька голів після кутових, а загалом на його рахунку 6 взяттів воріт суперника. Також Володимир лідер серед опорників УПЛ за кількістю ударів в середньому за гру (2,7). При цьому в нього лише 2 асисти і 0,6 ключові передачі за гру. Тобто в підіграванні партнерам молодому опорнику ще потрібно додавати та й точності передач теж, оскільки 85% для гравця його позиції не найкращий показник. А ось в захисті Бражко відпрацьовує, виконуючи 5 перехоплень, 8,8 повернення м'яча та 1,2 виноси в середньому за гру.

Центральний півзахисник: Георгій Судаков (Шахтар)

Напевно найбільш конкурентна позиція в чемпіонаті й тут важко обрати когось одного з трійки Судаков, Шапаренко, Піхальонок. Та все ж наш вибір впав на першого, оскільки його вклад в чемпіонство команди був досить вагомим. Так, у Георгія не так багато результативних дій (6 голів та 2 асисти), але він не той хто завершує атаки, а той хто їх розвиває. Тому його роль в підготовці атак важко переоцінити, оскільки за кількістю точних передач він 10 гравець ліги (46,8 передачі за гру з точністю 86%) і при цьому він ще встигає робити 2,7 удари за гру, що є 4 показником серед всіх гравців УПЛ. Окрім того, Георгій 5 в лізі за кількістю ключових передач - 1,6 в середньому за гру. 

Атакувальний півзахисник: Віталій Буяльський (Динамо)

Буяльський досить специфічний виконавець, оскільки його позиція є досить рідкісною і мало хто взагалі грає так, як він. Тому й в збірній України Віталій так і не заграв, бо там йому просто не знаходили місця на полі. Натомість в Динамо він лідер команди й незамінний гравець для побудов позиційних атак. Буяльський безсумнівно найкращий футболіст УПЛ за вмінням грати між лініями й ця його навичка дуже допомагає його команді. Окрім того, Віталій чудово підігрує партнерам і завжди намагається зіграти нестандартно, створюючи видовище. 

Загалом же на рахунку Буяльського 10 голів і за цим показником він поступається лише Ванату в якого 14. Також у нього 5 асистів і це третій показник у лізі, а за системою гол+пас він другий після Ваната, маючи 15 результативних дій. Також він другий в лізі за кількістю ключових передач (2,1), поступаючись лише Піхальонку (2,2). Тому важко переоцінити вклад Віталія в гру та результати Динамо. 

Правий вінгер: Ілля Квасниця (Рух)

Очевидними варіантами на цій позиції були б Гуцуляк, або Зубков. Проте перший в другій половині сезону багато грав у центрі нападу і за сезон має 9 голів та жодного асисту. Тому вклад в гру команду в нього великий, але є й більш впливові гравці в Дніпрі-1. Зубков завжди помітний, але ефективність в нього відверто накульгує, оскільки Олександр завдає найбільше ударів в лізі (майже 4 за гру), але має лише 5 голів.

Натомість молодий вінгер Руху має найбільше результативних дій серед всіх флангових гравців (13). На його рахунку 8 голів та 5 асистів і це при тому, що він зіграв найменше хвилин серед трьох названих гравців, провівши на полі 1844 хвилин проти 1904 у Зубкова та 2101 у Гуцуляка. Тобто ефективність в Іллі найвища, що доводить і статистика ударів, оскільки в нього менше ніж 1 удар за гру і при цьому більше голів ніж в того ж Зубкова. Та й роль в досягненні командного результату у нього досить вагома, оскільки він найкращий бомбардир та асистент Руху.

Лівий вінгер: Андрій Штогрін (Чорноморець)

Чорноморець зайняв 12 місце в чемпіонаті, а тому бачити його гравця в символічній збірній дивно. Проте Штогрін одна зі світлих плям одеситів і це при тому, що нещодавно він ледь не завершив кар'єру, бо майже не грав.

8 голів та 3 асисти це чудові показники для команди, яка зупинилась в кроці від зони перехідних матчів. Роль Штогріна впродовж всього сезону була ключовою в команді і якби не він, то одеситам було б значно важко здобувати очки та й півфіналу Кубка не було б. Андрій досить ефективний гравець, оскільки забиває багато, а ударів в нього лише 1,5 на гру, що далеко не топовий показник в УПЛ. Також варто зазначити, що у Штогріна 83% точності передач, що дуже непогано для вінгера. І ще варто відзначати роботу вінгера одеситів на команду, оскільки в нього в середньому 2,1 перехоплення та 2,4  повернення м'яча, що говорить про активну гру в пресингу, що дуже важливо в команді Григорчука.

Нападник: Владислав Ванат (Динамо)

Владислав має 21 результативну дію в УПЛ. Він найкращий бомбардир та асистент чемпіонату, маючи у своєму активі 14 голів та 7 асистів. Тому тут навіть додавати нічого не потрібно, оскільки ця статистика говорить сама за себе.

Найкращий тренер: Маріно Пушич (Шахтар)

На цього місці міг бути Шовковський, який змінив та оживив Динамо, але він програв ключовий матч сезону якраз Пушичу. Окрім того, є Вернидуб, який здобув бронзу з Кривбасом, але від теж програв не один важливий матч. Тут можна згадати й гру у Львові з Шахтарем (2-5), яку до її старту охрестили ледь не чемпіонською, і гру з Динамо в першому колі (0-2), і виїзний матч з Дніпром-1 (0-1). Також був варіант із Пономарьовим, оскільки Рух став головною сенсацією сезону, але й він програв свій головний матч сезону в останньому турі (1-2 Динамо) та й стабільності львів'янам бракувало впродовж всього чемпіонату.

Тому наш вибір і зупинився на Пушичі. Він прийшов у розібрану команду, в якої відверто не склались відносини з попереднім тренером. Маріно ж зумів її реанімувати і з певними проблемами, але здобував результат восени. А потім були зимові збори після яких команда видала рекордку 15-матчеву переможну серію, яка дозволила оформити золотий дубль. Окрім того, Шахтар виграв і в Кривбасу (5-2), і в Динамо (1-0) ключові матчі в боротьбі за чемпіонство та не втратив бали з іншими командами.

Символічна збірна УПЛ сезону 2023/2024Символічна збірна УПЛ сезону 2023/2024

Читайте також:

Дніпро-1 розсипається на очах - кінець вже близько?

Топ-5 гравців, які розкрились в поточному сезоні УПЛ

Від сенсаційного чемпіонства Таврії до бронз Карпат та Ворскли: всі медалісти чемпіонатів України

596
0
Надрукувати
мітки:
0 коментарів

Slots City

5,0
200К + 500FS

slotoking

4,9
125К+ 500 FS

PIN-UP

5,0
200К + 250 FS