Поділитись:

Сльози, біль та розчарування або як Україна грала у фінальних стадіях Євро U-17

Автор: Іван Чирко |
Понеділок, 20 травня 2024, 17:45
511
0
0
Сльози, біль та розчарування або як Україна грала у фінальних стадіях Євро U-17

фото УАФ

20 травня збірна України U-17 матчем з однолітками із Сербії стартує на Євро-2024. Після кваліфікації, де перший раунд ми пройшли лише по квоті найкращих команд серед тих, хто зайняв третє місце, а потім впевнено розібрались із Грецією (2-0), Швейцарією (3-0) та Словаччиною в еліт-раунду, нас очікує фінальна частина змагань. Група нам дісталась не найстрашніша (Сербія, Чехія, Кіпр), але це юнацький рівень і тут все може статись. І кому як не нам про це знати, оскільки наша команда вже всьоме вийшла до фінальної частини Євро U-17.  Ми ж вирішили пригадати всі 6 попередніх турнірів на які кваліфікувалась наша збірна та те, як вона там грала.

Євро-2002, 4 місце в групі

Вперше українці пробились на континентальний форум у 2002 році, де потрапили у групу смерті з Португалією, Францією та Швейцарією. На полях Данії ми здобули лише 1 бал, зігравши в другому турі внічию із французами (0-0) та програвши Португалії (1-2) та Швейцарії (1-3), яка у підсумку стала чемпіоном.

Щодо гравців тієї команди, то тут в першу чергу варто згадувати Олександра Алієва, який на тому турнірі відзначився голом з пенальті у ворота португальців, у складі яких грав Кріштіану Роналду. Також серед тих, кого Павло Яковенко повіз до Данії, можна пригадати Григорія Ярмаша, Ігора Чучмана, Івана Котенка, який забив єдиний гол у ворота Швейцарії, та Олександра Ситника.

Євро-2004, 4 місце в групі

Через 2 роки українці знову змогли відібратись до фінальної частини Євро, але цього разу виступили там ще гірше. Загалом наші хлопці забили лише 1 гол у ворота австрійців, яким програли з рахунком 1-2, а Португалія та Англія, які також були з нами в групі, перемагали "синьо-жовтих" без пропущених голів 0-4 та 0-2 відповідно.

Якщо ж говорити про виконавців, які під керівництвом Віктора Кащея поїхали до Франції, то тут вирізняються прізвища Олександра Рибки, Дениса Олійника, Олександра Яковенка, Олександра Гладкого та Романа Дороша, який і забив єдиний наш гол на тому турнірі.

Євро-2007, 4 місце в групі

Пройшло ще 3 роки й наша команда знову відібралась на континентальний форум, який цього разу проходив на полях Бельгії. Проте тут команді Юрія Калітвінцева відверто не пощастило із жеребом, оскільки ми потрапили в групу з Францією, Іспанією (майбутній переможець) та Німеччиною. Та навіть з таким підбором опонентів ми змогли виступити краще ніж попереднього разу, зігравши внічию з французами (2-2). Натомість Іспанії ми програли з рахунком 1-3, а Німеччині – 0-2, а один з голів у наші ворота забив Тоні Кроос.

В складі нашої команди на той турнір їздили Дмитро Коркішко та Артур Карноза, які забили по голу у ворота французів, а також Максим Білий, Дмитро Нємчанінов, Кирило Петров, Євген Шахов та Денис Гармаш.  

Євро-2013, 4 місце в групі

Наступного виходу до фінальної частини U-17 українцям довелось чекати 6 років. І ось у 2013 році команді Олександра Головка вдалось подолати кваліфікацію, але на цьому наші успіхи завершились. На груповому етапі ми вже не вперше програли всі матчі. Цього разу нашими кривдниками виступили збірні Італії (1-2), Хорватії (1-2) та що найбільш неприємно росії (0-3), яка ще й виграла той турнір, здолавши у фіналі в серії пенальті італійців.

Якщо ж пригадувати склад нашої команди, то тут одразу виділяються прізвище Олександра Зінченка, Віктора Коваленка та Віктора Циганкова, який відзначився голом у ворота Хорватії. Також в тій команді були Валерій Лучкевич, Ігор Кірюханцев, Павло Оріховський, Андрій Борячук, Максим Третьяков та Беки Вачіберадзе, який запам'ятався голом у ворота італійців. 

Євро-2016, 4 місце в групі

Всі ми пам'ятаємо, що у 2016 році наша основна збірна провалилась на Євро-2016 у Франції, програвши всі матчі в групі. Проте і юнаки під керівництвом Олександра Петракова, які поїхали до Азербайджану, теж зазнали фіаско на груповій стадії. Тут також нашим суперником у першому матчі була Німеччина і ми завдяки голам Дениса Янакова та Сергія Булеци змогли зіграти з нею внічию (2-2). Це звісно ж давало надію, що ми нарешті зможемо подолати груповий етап Євро U-17, оскільки далі нас очікували матчі із номінально слабшими австрійцями та боснійцями. Проте обидва матчі ми програли, пропустивши по 2 голи в кожному з них, а забити змогли лише раз у ворота Боснії (відзначився Андрій Кулаков).

Такий провал ще більше видається дивним, якщо глянути на наш склад. Тоді в підпорядкуванні Петракова було багато сильних виконавців, а кістяк цієї команди потім став основою команди, яка виграла чемпіонат світу. Зокрема, за неї грали: Андрій Лунін, Владислав Кучерук, Сергій Булеца, Валерій Бондар, Денис Попов, Віталій Миколенко, Максим Чех, Олексій Хахльов та Олексій Кащук.

Євро-2017, 3 місце в групі

А вже через рік наша команда в Хорватії досягла поки що найкращого результату на Євро U-17. Так, ми знову не вийшли з групи, але цього разу стали не останніми, а третіми та змогли виграти 1 матч. Сталося це в третьому турі, коли підопічні Сергія Попова, завдяки голам Кащука та Холода, перемогли Норвегію (2-0) з Елінгом Голандом у складі. Інші ж два матчі ми програли, і якщо з Нідерландами це було в конкурентній боротьбі (0-1), то Англія нас не помітила (4-0).

Що цікаво, в цій команді був Олексій Кащук, який брав участь і в попередньому Євро. Окрім того, серед тих, хто тоді їздив до Хорватії,  виділяються нині гравці основного складу Шахтаря Дмитро Криськів та Артем Бондаренко, а також майбутні чемпіони світу Владислав Супряга та Георгій Цитаїшвілі.

Читайте також:

Топ-5 гравців, які розкрились в поточному сезоні УПЛ

Топ-10 тренерів, які наприкінці сезону залишаться без роботи

Від сенсаційного чемпіонства Таврії до бронз Карпат та Ворскли: всі медалісти чемпіонатів України

511
0
Надрукувати
мітки:
0 коментарів

Slots City

5,0
200К + 500FS

GGBET

4,9
12К+ 50 FS

PIN-UP

5,0
200К + 250 FS