Поділитись:

Маркевич та Карпати: Піти, не можна залишитись

Автор: Іван Чирко |
Четвер, 18 липня 2024, 20:15
266
0
0
Маркевич та Карпати: Піти, не можна залишитись

фото ФК Карпати

Карпати повернулись в УПЛ і одразу стало «веселіше». Проте мова зовсім не про футбол, а постійні чутки з клубу про конфлікти та зміну тренера. Все це нагадало вже призабуті часи керівництва львівським клубом Петра Димінського, коли зміни тренерів та скандали були звичною справою. Проте при Володимирі Матківському в Другій та Першій лізі такого не було та здавалось, що ці Карпати будуть іншими, але схоже в цього клубу є якась особлива аура, яка впливає на всіх причетних. Інакше пояснити те, що почалось в зимове трансферне вікно і продовжилось влітку не можливо.

Та все ж про все поступово і розпочнемо ми із повернення Мирона Маркевича до Карпат. Очолив «левів» він влітку 2023 року, після того, як Тлумак не зумів повернути їх до УПЛ. Надалі в клубі почала з'являтись велика кількість новачків і частина із них прийшла з харківського Металіста. Тут одразу згадалось прізвище Краснікова та його спільна робота із Маркевичем у тому ж таки Металісті. Подейкують, що стара співпраця не забулась і в Карпатах влітку 2023 вона теж була. Тим більше, що й шеф-скаутом клубу був близький до Маркевича та Краснікова Анатолій Пташник. Проте робота цієї трійки не надто сподобалась керівництву клубу і взимку настав час змін. 

Новим шеф-скаутом Карпат став Гліб Корнієнко, який до цього обіймав аналогічну посаду в Дніпрі-1, а перед цим був скаутом у Шахтарі. Якщо вірити інсайдам зі стану клубу саме з ним не зійшовся в поглядах Маркевич, через що взимку в Карпат майже не було трансферів, а більшість з тих хто прийшов, влітку покинула клуб. При цьому Мирон Богданович частенько висловлював своє незадоволення комплектацією команди. Влітку ж до клубу з Дніпра-1 прийшов Андрій Русол про що ще не оголошено офіційно, але всім вже відомо, що він працює у клубі. Також важливо, що він має досвід роботи з Корнієнком, з чого можна зробити висновок на кого в клубі зробили ставку. Напевно на це, зокрема, й вплинув результат, оскільки ніхто не очікував, що Карпати проваляться в другій частині сезону-2023/2024 та віддадуть чемпіонство Інгульцю. 

Тому позиції Маркевича ще більше послабли й чутки про те, що він не задоволений трансферами продовжили надходити з клубу. А згодом і взагалі почали з'являтись інсайди про бажання Маркевича піти, що підтверджувалось ще й тим, що він пропустив початок зборів, бо поїхав до сина в Іспанію. Йому на заміну мав би прибути Владислав Лупашко з Інгульця. Проте сталось не зовсім так, оскільки Владислав Вікторович очолив команду U-19, але прийшов він із повноцінним тренерським штабом до якого увійшли Богдан Шуст, Сергій Лавриненко, Ігор Єрмаков, Сергій Вертіль та Вадим Шутенко. Погодьтеся досить потужно, як для команди U-19. Дивлячись на це призначення, одразу стало зрозуміло, що це робиться на випадок невдачі Маркевича на старті сезону, але він пішов ще до його початку...

Автор цих рядків недарма вжив словосполучення «на випадок невдачі», оскільки Мирон Богданович після 7 років без роботи повернувся у футбол не надто вдало. У Першій лізі Карпати мали набагато сильніший склад за будь-якого суперника, але демонстрували відверто посередню гру. Команда не надто організовано пресингувала та відверто погано атакувала позиційно, хоч їй доводилось роботи це ледь не в кожній грі, оскільки кадрово слабші команди вибирали варіант зіграти від оборони. Та навіть коли суперник не робив цього, як той же Інгулець Лупашка, у Карпат все одно були проблеми й 2 поразки у матчах із петрівцями це чітко демонструють.

Тому відхід Мирона Богдановича читався, оскільки в УПЛ Карпати вже не матимуть такої переваги над суперника в кадровому плані, а саме це в більшості випадків дозволяло команді перемагати в Першій лізі. В УПЛ такого не буде, а тому якщо Маркевич вже не стягував рівень Першої ліги, то що ж говорити про УПЛ. Тим більше, що в еліті українського футболу зараз проглядається зміна поколінь на тренерському рівні, оскільки багато клубів роблять ставку на молодих фахівців, які приходять з новими ідеями, приділяючи велику увагу тактиці. Мирон Богданович, при всій повазі до нього, ніколи не був тактичним гіком і головну роль у нього завжди відіграв індивідуальний клас окремих виконавців. Зараз же футбол змінюється і порядок відіграє все більшу роль, аніж клас. Так, індивідуальності важливі, але командна гра нині на першому плані.

Вміння вчасно піти теж важливе і те, що Маркевич таки покинув Карпати до старту УПЛ можна віднести до цієї категорії. Все-таки він іде, як той хто повернув «левів» до еліти, а не був звільнений через невдачі вже безпосередньо по ходу сезону. Зараз те, як це відбулось, можливо, виглядає не надто красиво, але, як то кажуть «гра забувається, а результат залишається» і в останньому сезоні Мирона Богдановича він був, а тому з часом його згадуватимуть саме, як того хто повернув Карпати в УПЛ.

Щодо самих Карпат, то вони ще не оголосили про призначення нового тренера. Та все ж зрозуміло, що це буде Лупашко. Тобто в Карпат буде свій молодий наставник із прогресивними ідеями. Щоправда, часу на їх втілення у нього дуже мало, бо сезон стартує за 2 тижні. Проте чемпіонат довгий, а тому час на удосконалення та прогрес у команди Лупашка буде. Зі значно обмеженішим в кадровому та фінансовому плані Інгульцем йому вдалось не просто дати результат, а й побудувати команду, яка грає у привабливий футбол та має свій впізнаваний стиль. Подивимось наскільки йому це вдасться у Карпатах та УПЛ, оскільки різниця буде не лише у власній команді, а й в рівні суперників.

Читайте також:

Домашня перемога, виходи у півфінали та провали на групових етапах: як Україна U-19 грала на Євро

Олександр Бабич - рятівник Чорноморця, версія 2.0

Перебудова по-харківськи: як Металіст 1925 намагається вчитись на власних помилках

266
0
Надрукувати
мітки:
0 коментарів

Slots City

5,0
200К + 500FS

slotoking

4,9
125К+ 500 FS

Favbet

4,9
10К