Поділитись:

Олександр Бабич - рятівник Чорноморця, версія 2.0

Автор: Іван Чирко |
Середа, 10 липня 2024, 18:30
280
0
0
Олександр Бабич - рятівник Чорноморця, версія 2.0

Фото UA-Футбол

9 липня Чорноморець нарешті оголосив про призначення нового головного тренера. Ним став старий знайомий одеситів Олександр Бабич, який закінчив ігрову кар'єру в одеському клубі та тут же розпочав свій тренерський шлях. Що цікаво, тоді в «моряків» теж були проблеми й Бабичу довелось працювати з обмеженими можливостями. Зараз він повертається до Одеси й знову в досить проблемну команду, яку доведеться будувати практично з нуля.

Варто одразу зазначити, що перед тим як очолити Чорноморець, Олександр Бабич в коментарі ТаТоТаке назвав головні вимоги до керівництва клубу:

«Пропозиція від керівництва Чорноморця і спілкування між нами були - це правда. Я висловив побажання щодо свого тренерського штабу. Головна умова - закрити борги перед футболістами. Це дуже впливає на мікроклімат у колективі та ефективність робочого процесу. Я був у подібній ситуації і як гравець, і як тренер. Знаю, що в такій атмосфері дуже складно тренувати та тренуватися».

Схоже, що фінансові питання перед футболістами керівництво «моряків» закрило. Тому тепер головне завдання Бабича і менеджменту полягає в тому, щоб укомплектувати команду. Наразі в Чорноморці залишилось 10 гравців з минулого сезону, основними з яких були лише Єрмаков, Васильєв, Салюк, Штогрін та з натяжкою таким можна назвати Шпорна, який пропустив частину сезону через травму. Інші ж або грали мало, як Альваренга та Присяжнюк, або лише числились в заявці й не виходили на поле, як Арсіч, Данилюк та Вічний. Влітку ж до одеситів поки що приєднались лише досвідчені голкіпер Рудько та захисник Бутко. Крім того, з основною командою тренується декілька гравців з юнацького складу. 

Фото: ФК Чорноморець

З цього всього Бабичу потрібно зробити боєздатну команду, а також знайти підсилення в умовах обмеженого трансферного ринку, яким він зараз є в Україні. І це частково нагадує те, з чим він стикнувся у перше своє міжсезоння на чолі Чорноморця, коли прийняв команду по ходу чемпіонату після Романа Григорчука та зберіг з нею прописку в УПЛ, а влітку втратив багатьох виконавців.

Тоді ставка була зроблена на молодь, яка була підсилена кількома досвідченими футболістами, серед яких були голкіпер Боровик, захисник Нємчанінов, півзахисник Шаповал та вінгер Коркішко. Інші ж були лише на початку свого шляху в дорослому футболі, зокрема сова йде про Хочалаву, Данченка, Азацького, Петька, Калітвінцева, Мусолітіна, Кабаєва, Татаркова, Ковальця та Хобленка. Саме ця молодь утворила кістяк команди та зберегла прописку в УПЛ у сезоні 2015/2016, зайнявши 11 місце в турнірній таблиці, а в наступній кампанії ледь не вийшла до єврокубків, сенсаційно посівши 6 сходинку. 

Багато хто з тих гравців і зараз грає в УПЛ та перебуває не на останніх ролях у своїх командах. Та й сам Бабич після того, як невдало стартував у сезоні 2017/2018 (1 нічия та 5 поразок за 6 турів) покинув Чорноморець, але без роботи довго не сидів, вже у вересні 2017 року очоливши Маріуполь, який двічі виходив до кваліфікації Ліги Європи. Пізніше Олександр Олександрович прийняв Кривбас, але працював у команді лише кілька місяців до початку повномасштабного вторгнення. Натомість останнім часом Бабич працював у Болгарії з Фратрією та Піріном, з яким у минулому сезоні вилетів з елітного дивізіону. 

Фото: Pirin Blagoevgrad

Тому повернення до України виглядає логічним рішення, оскільки тут у нього виходило набагато краще та ще й з досить обмеженими можливостями, бо і в Чорноморці, і в Маріуполі Бабич працював з переважно молодими футболістами. У цьому сезоні його очікує щось подібне, якщо звісно одесити не підпишуть великої кількості досвідчених легіонерів. Та все ж, швидше за все, Олександру Олександровичу доведеться згадати те, з чого він починав - будувати команду з того, що є. 

Виходячи з цього не варто чекати видовищного футболу від Чорноморця, бо і під час першого приходу Бабича «моряки» не вражали атакувальними показниками, роблячи ставку на захист. До прикладу наведемо різницю голів в найуспішніших для його команди сезоні 2016/2017, коли Чорноморець посів 6 місце з різницею голів 25-37. Якщо брати повний сезон (31 матчі) і 17-23, якщо говорити про регулярну частину чемпіонату, яка складалась із 22 турів (це той період, коли в УПЛ грало 12 команд і в другій частині чемпіонату був поділ на «шістки»). Навряд чи цього разу щось кардинально відрізнятиметься, оскільки Чорноморець поступається в силі більшості команд УПЛ. Та все ж це може бути й на краще, бо Григорчук намагався поставити команді атакувальну гру з контролем м'яча та пресингом по всьому полю, але це не давало потрібно результату за того кадрового потенціалу, який був у одеситів.

Читайте також:

Топ-9 українських футболістів, які перебувають у статусі вільних агентів

Перебудова по-харківськи: як Металіст 1925 намагається вчитись на власних помилках

Відомо, хто стане наступним тренером збірної України

280
0
Надрукувати
мітки:
0 коментарів

Slots City

5,0
200К + 500FS

slotoking

4,9
125К+ 500 FS

Favbet

4,9
10К