Поділитись:

Шевченко про виступ збірної України на Євро: Я очікував більшого

Четвер, 04 липня 2024, 18:04
184
0
0
Шевченко про виступ збірної України на Євро:  Я очікував більшого

фото Getty Images

Президент УАФ Андрій Шевченко підбив підсумки виступу збірної України на Євро-2024.

– Чемпіонат Європи для вашої збірної тривав недовго, але він був першим після початку війни: які були враження?

– Перед турніром ми розділили завдання: соціальне і спортивне, яке полягало в тому, щоб пройти кваліфікацію і добре зіграти. Команда помилилася в першому матчі з Румунією, потім добре відреагувала, вигравши у Словаччини та зігравши внічию з Бельгією, але цього було недостатньо, навіть попри те, що ми не вийшли у плей-оф лише за різницею м'ячів. Немає права на помилку.

– Переважає гордість чи гіркота?

– Гіркота переважає, тому що група була в межах досяжності і я очікував більшого. Але ми обрали неправильний підхід.

– Чи був занадто великий тиск на команду в дебютній грі?

– Я не знаю, що трапилося, але реальність така, що гравців не було в грі.

– Чи досягли ви соціальної мети, про яку говорили?

– Так, безумовно. Ми хотіли показати реальність, в якій живемо, і нам це вдалося. Ми привезли до Німеччини інтерактивну інсталяцію знищеного російськими ракетами стадіону «Сонячний» у Харкові. На сьогодні 500 спортивних об'єктів були пошкоджені, або знищені в результаті атак, у тому числі 77 стадіонів. І гучні імена національної збірної розповідали про свої зруйновані міста.

– Яремчук, гравець матчу зі Словаччиною, втратив 9 кілограмів через депресію на початку війни: чи ми не забуваємо, що за цими футболістами стоять страждання народу?

– Наш менталітет не скаржитися, а шукати рішення. Відколи почалася війна, усіх нас торкнулася трагедія. Є гравці, які втратили не тільки свій дім, але й ціле місто, з якого вони родом. Це, однак, не виправдання. Наша реальність зараз така і вона проста: або ми рухаємося вперед і адаптуємося, або ми не живемо.

– Збірна України на чемпіонаті Європи U-19 та на Олімпіаді, на відміну від Італії: як вам вдається так добре виступати?

– У нас гарне покоління, багато сімей виїхали з України: діти тренуються в Німеччині чи Італії: центральний нападник нашої збірної U-19 грає за Емполі. Двоє інших - у Баварії, інші - в Англії. І скаутинг працює.

– Як ви та ваші гравці відчуваєте різницю між вашою ситуацією та ситуацією на чемпіонаті Європи, де люди святкують або впадають у відчай через забитий гол?

– Ми визнаємо, що Україна живе в іншій реальності. Але наші вболівальники теж святкували зі Словаччиною і дуже сумували через виліт. Футбол дає можливість відволіктися і отримати позитивні емоції. Ми створили історію з кадрами, що показують, як солдати грають у футбол у базових таборах і навіть на передовій! Футбол має величезну силу в нашій країні, ми сподіваємося, що він допоможе нам зцілитися від травми.

– Чи є футбольні країни, які вам близькі?

– Так, багато людей надають нам важливу підтримку. Німеччина нам дуже допомагає, Франція, Англія, Польща, Норвегія, Румунія. Список дуже довгий. І, звичайно, є Італія. Президент Гравіна підписав меморандум про співпрацю щодо приймання юних українських футболістів із найбільш постраждалих міст: перші шістдесят вже від’їжджають. А наші молоді тренери можуть приїжджати на курси в Коверчано.

– Що ви бачите в майбутньому?

– Моя відповідальність як президента полягає в тому, щоб футбол в Україні продовжував існувати: чемпіонат знову стартує, ми повинні підготувати арбітрів, організувати стадіони та визначитися з розкладом, тому що електрика є 4-5 годин на день. Тому жодні порівняння неможливі.

Джерело: Corriere della Sera

Читайте також:

Беллінгем уникнув дискваліфікації на Євро, але отримав інше покарання

Шахтар підписав договір про співпрацю з однією із найприбутковіших компаній України

Ексвіцепрезидент НОК Томенко: Боснієць виявився свідомішим і патріотичнішим за українських тренерів

184
0
Надрукувати
мітки:
0 коментарів

Slots City

5,0
200К + 500FS

slotoking

4,9
125К+ 500 FS

PIN-UP

5,0
200К + 250 FS