Поділитись:

Австрія – темна конячка Євро: зіграний склад, топовий тренер і чудовий мікроклімат у команді

Понеділок, 17 червня 2024, 17:28
136
0
0
Австрія – темна конячка Євро: зіграний склад, топовий тренер і чудовий мікроклімат у команді

Джерело фото: Google

Група D – одна з найважчих на турнірі, оскільки, у ній зійдуться дві топові збірні (Франція та Нідерланди) і два міцних середняки (Австрія та Польща). На перший погляд може здатися, що французи з голландцями впевнено забезпечать місця у плей-офф, а поляки з австрійцями будуть боротися за 3 місце, яке теоретично дає непогані шанси на вихід із групи. Але якщо детальніше розібратися, то сюжетних поворотів у групі D може бути набагато більше. 

Звичайно, Франція – очевидний фаворит, Польща, яка демонструє невпевнену гру та втратила одразу 3(!) нападників перед Євро, – аутсайдер. Проте впевненості щодо другого місця Нідерландів у групі немає. Причина цьому – це збірна Австрії, яка готова дивувати.

Зіграний склад – головна перевага Австрії над суперниками.

Якщо ви подивитесь на заявку збірної Австрії, то знайдете там 3-4 знайомих прізвища: М. Арнаутович (Інтер), М. Забітцер (Боруссія Дортмунд) та К. Лаймер (Баварія). Детальніше про Марселя Забітцера і Конрада Лаймера. Цікаво, що обидва пройшли систему Ред Булл і перетиналися на один сезон в Зальцбурзі. Також Забітцер з Лаймером грали разом упродовж чотирьох років за РБ Лейпциг. Після Лейпцигу обидва пішли на підвищення в Баварію: Забітцер влітку 2021, Лаймер влітку 2023. Щоправда, в Мюнхені півзахисники разом провели лише пів року. Забітцер присів на лавку запасних в Баварії та в зимове трансферне вікно був орендований МЮ. 

Після цього Марсель та Конрад разом на клубному рівні не грали. Забітцер після піврічної оренди в Манчестері за 20 мільйонів євро перейшов до Боруссії Дортмунд, де став одним з головних героїв команди, яка вийшла у фінал ЛЧ. А універсальний Лаймер став у пригоді Томасу Тухелю в Баварії, де навіть деякий час закривав позицію правого захисника. Загалом, у Забітцера та Лаймера не тільки схожа історія зміни клубів, а й ігрові якості. Обидва універсальні, чіпкі та непоступливі у відборі, добре просувають м'яч та вриваються у вільні зони з глибини. Коротко кажучи, вміють майже все на полі.

Також раджу звернути увагу на опорного півзахисника – Ніколаса Зайвальда. Зайвальд йде протоптаним шляхом Забітцера та Лаймера – рухається поступово по системі РБ. Після трьох сезонів за Зальцбург, минулого літа змінив клубну прописку і провів сезон у складі РБ Лейпциг. Це гравець трохи іншого профайлу, ніж Забітцер з Лаймером. З вищою культурою пасу та нахилом на оборону.

Джерело фото: GoogleДжерело фото: Google

Забітцер, Лаймер і Зайвальд – ключові гравці збірної Австрії. Усіх трьох об'єднує те, що вони пройшли систему РБ. Загалом з їхнім урахуванням таких гравців аж восьмеро. Крім вище перерахованих – це Данилюк, Вьобер, Шмід, Прасс і Баумґантнер. Більшість решти гравців представляє клуби німецької Бундесліги та австрійської Бундесліги. Отже, Австрія має значну перевагу майже над усіма учасниками ЧЄ. 

Джерело фото: GoogleДжерело фото: Google

Оскільки для підготовки до турніру тренери збірних мають обмаль часу – два-три тижні, протягом яких важко поставити команді, якусь комбінаційну гру в атаці й донести свої ідеї гравцям. Натомість у збірної Австрії в цьому плані велика перевага. Більшість гравців грали один з одним ще на юнацькому рівні, майже всі грають в австрійському та німецькому чемпіонатах, де більшість команд грає у схожому атакувальному стилі, а 8 гравців взагалі мають спільну футбольну школу. Хто б не був тренером збірної Австрії, він би мав цю перевагу, але зробити її ключовою міг лише він.

@euro2024 Austria kick-off glitch 👀 #EURO2024 #Baumgartner ♬ Write This Down (Instrumental) - SoulChef

Ральф Рангнік – головний тренер Австрії. «Батько» німецької тренерської школи, побудував систему РБ.

У значної частини людей, що належать до футбольної спільноти, Рангнік асоціюється з чимось негативним. І справді, в останні роки Ральф забруднив свою репутацію. У 2021 році влаштувався консультантом у, прости Господи, московський «локомотив», де пів року бив байдики. Через пів року прийняв пропозицію МЮ і замінив звільненого Сульшера на посту головного тренера манкуніанців. Робота в МЮ була провальною: 6 місце в АПЛ, виліт в 1/8 ЛЧ від Атлетіко та багато скандалів.

Джерело фото: GoogleДжерело фото: Google

Насправді робити висновки щодо Рангніка на основі вище описаних подій – неправильно. На болота німець явно поїхав трохи заробити, а в кризовому МЮ Ральф одразу розглядався як тимчасовий тренер.

В Німеччині Рангніка поважають та люблять. Ба більше, він – є легендою німецького тренерського цеху. Багато хто не розуміє за які такі заслуги цього тренера так цінують. Так, були успіхи з Гоффенгаймом (за три роки пройшов шлях з клубом із Третьої ліги до 1 місця в Бундеслізі після 1 кола) і Шальке 04 (вийшов у півфінал ЛЧ та виграв кубок Німеччини). Але ці всі локальні успіхи й близько не стоять з тим, що Рангнік дав глобально для всього світового футболу загалом. Ральф винайшов систему гегенпресингу – стилю гри, який передбачає миттєве повернення м’яча після втрати. На цьому виді пресингу виросла ціла плеяда топових німецьких спеціалістів: Клопп, Тухель, Нагельсман, Розе. Кожен з них використовує напрацювання Рангніка і працює на топовому рівні.

У 2013 році Рангнік став спортивним директором РБ Лейпциг - клубу з Другої Бундесліги, що належить компанії Red Bull, яка створила футбольну монополію. У клубі Ральф працював протягом 6 років. Також були два тренерські заходи – у сезоні 2015/2016 і 2018/2019. Успіх в Лейпцигу виявився приголомшливим. Рангнік побудував чудову клубну вертикаль і вивів клуб з Другої Бундесліги на рівень постійного учасника ЛЧ.

У контексті збірної Австрії, робота Рангніка в РБ – ключовий фактор його призначення. Власне кажучи, австрійська збірна зірок з неба не хапає. Але для не топових збірних не є настільки важливим мати зірку світового класу у складі. Набагато вагомішим фактором є компетентний тренер, стиль гри, якого підходить гравцям команди. У Австрійській федерації футболу це теж чудово розуміли, тому 29 квітня 2022 року підписали контракт з Ральфом Рангніком.

Отже, Рангнік отримав у своє розпорядження команду з гравцями, які пройшли систему РБ і ще до приходу німецького тренера були знайомі з його футболом. Решті гравців, які грають у німецькій та австрійській Бундеслізі – підлаштовуватися під футбол Рангніка потрібно мінімально, бо вони звикли до інтенсивного футболу на клубному рівні. В підсумку Ральф швидко поставив гру і з перших матчів австрійські вболівальники могли спостерігати якісний футбол у виконанні своєї національної команди. Хоча прописку в елітному дивізіоні A Ліги Націй Рангніку зберегти не вдалося, всі розуміли, що результат – справа часу.

Джерело фото: GoogleДжерело фото: Google

У кваліфікації до Євро 2024 Австрія посіла друге місце. Австрійцям вдалося випередити збірну Швеції на 9 очок, відстали від Бельгії всього на одне. У відбірковому циклі у пасиві австрійців всього одна поразка – 2:3 від Бельгії, одна нічия – 1:1 з тими ж бельгійцями, решта – перемоги.

Австрія грає у доволі видовищний футбол. У грі команди Рангнік робить акцент на: агресивному пресингу і вертикальності. Окрема увага приділяється перехідним фазам, стандартам та навіть розіграшам м’яча з центра поля.

У таборі збірної панує чудова атмосфера: Рангнік відмовив Баварії, травмований Алаба їде на Євро… як неграючий капітан.

Напередодні турніру Рангніку надійшла пропозиція від Баварії.

Тренер відмовив, хоча і зізнався, що: «Відмовити Баварії – одне з найважчих професійних рішень, які мені доводилося ухвалити за всю кар’єру».

За інформацією різноманітних джерел, цю новину позитивно сприйняли гравці команди.

Також Рангнік прийняв важливе рішення стосовно головної зірки збірної Австрії – захисника мадридського Реала Давіда Алаби. Німецький спеціаліст викликав травмованого капітана у заявку Австрії на Євро. Алаба, який 19 грудня переніс операцію після розриву хрестоподібних зв’язок коліна прийняв виклик. Давід – це ключова фігура в збірній Австрії на полі й за його межами. Він лідер роздягальні та капітан команди.

Загалом, у збірній Австрії хороший мікроклімат всередині команди. Навіть одіозний, 35-річний форвард міланського Інтера - Марко Арнаутович не має його зіпсувати. Як це було минулого Євро, коли Алаба на правах капітана був змушений затуляти рот нападнику прямо на полі. Здається, що Марко подорослішав, але у випадку з такими гравцями ніколи не знаєш чи так це насправді.

«Завжди молодий» Арнаутович – це не головна проблема для Ральфа Рангніка. На жаль, збірній Австрії не зможе допомогти на полі не тільки вищезгаданий Давід Алаба. Ксавер Шлаґер – основний опорний півзахисник, порвав хрестоподібну зв’язку коліна і пропустить Євро. Воротарська позиція – найслабша у збірній Австрії, ще й основний воротар Александр Шлаґер турнір пропускає. 

Відсутність людини, яка здатна взяти на себе і вирішити результат матчу в атаці, це теж недолік австрійців. На таку роль може підійти правий вінгер Лейпцига Крістоф Баумґартнер – і то не факт. Енергозатратний футбол Ральфа Рангніка може зіграти  з австрійцями злий жарт. Але це малоймовірно, бо більшість гравців звикли до такого інтенсивного стилю гри на клубному рівні. Календар бажає кращого: стартувати доведеться з вмотивованими французами, далі гра з поляками, які ще матимуть шанси на прохід в плей-офф і останній тур з Нідерландами.

Джерело фото: GoogleДжерело фото: Google

Отже, збірна Австрії – це команда середніх за класом гравців австрійської та німецької Бундесліги, яку очолює тренер, який вдосконалив рівень футболу і в Австрії, і в Німеччині. Ця команда, як одне ціле. Австрія більше схожа на клуб, ніж на збірну. Чи вистачить цього австрійцям для історичного прориву? Хтозна. Але, що точно гарантує ця збірна – це велику кількість голів і видовище у кожному матчі! 

Автор: Владислав Луц

Читайте також:

Не страшна, але дуже неприємна: що з себе представляє збірна Румунії

Група D на Євро-2024: зіркові французи, горді нідерландці, потужні австрійці та непереконливі поляки

Група F на Євро-2024: прихований фаворит, дебютант, нестабільна Туреччина та загадкова Чехія

136
0
Надрукувати
мітки:
0 коментарів

Slots City

5,0
200К + 500FS

slotoking

4,9
125К+ 500 FS

PIN-UP

5,0
200К + 250 FS