Група В на Євро-2024: чинні чемпіони, іспанська молодь, досвідчені хорвати та скромні албанці

Автор: Іван Чирко |
Середа, 12 червня 2024, 18:00

Вже в п'ятницю, 14 червня, у Мюнхені матчем Німеччина - Шотландія стартує Євро-2024. До старту турніру залишилось зовсім трішки часу, а тому ми продовжуємо представлення всіх учасників турніру. Сьогодні на черзі Група B, де за вихід до плей-оф позмагаються Італія, Іспанія, Хорватія та Албанія.

Італія

«Скуадра адзурра» чинна чемпіонка Європи, але кваліфікацію вона подолала з великими труднощами, випередивши Україну в боротьбі за друге місце в групі лише за додатковими показниками. Окрім нашої збірної, суперниками італійців були Англія, Північна Македонія та Мальта. Проблем із досягненням результату в Італії не виникали лише в іграх з Мальтою. Інші ж команди нав'язували «Скуадрі адзуррі» боротьбі та, як мінімум 1 раз, відбирали в неї очки. 

Також варто зазначити, що по ходу відбору Італія змінила тренера. Роберто Манчіні вирішив підзаробити грошей і поїхав до Саудівської Аравії, а йому на зміну пройшов Лучано Спаллетті. 65-річний фахівець поступово почав перебудовувати команду, а тому на Євро вона має бути іншою ніж була у кваліфікації. Оскільки на турнір викликано чимало нових гравців.  Окрім того, в останніх матчах Спалетті змінив схему італійців з 4-3-3 на 3-4-2-1, де ключові ролі отримали гравці Інтера Бастоні, Дімарко, Барелла та Фратезі. Тому чого очікувати від цієї команди на Євро не знають навіть в самій Італії.

Іспанія

«Фурія Роха» виграла свою кваліфікаційну групу з Шотландією, Норвегією, Грузією та Кіпром. Причому іспанці програли лише 1 матч. Сталося це в Шотландії (0-2), де в них явно був поганий день. Інші ж 7 ігор команда де ла Фуенте виграла із загальним рахунком 25-3. Окрім того, під керівництвом цього наставника іспанці виграли Лігу Націй, здолавши у фіналі чотирьох Італію (2-1) та Хорватію (5-4 в серії пенальті).

Дивлячись на це може скластись враження, що Іспанія підходить до Євро в прекрасній формі, але це не зовсім так. Причина ж в нестабільності складу команди, який змінюється ледь не кожного вікна на матчі збірних. При цьому в «Фурії Рохи» завжди багато молоді в складі. Зокрема, на Євро поїдуть 16-річний Ямал, 21-річні Лопес, Вільямс та Педрі, а також не набагато старші за них Вівіан, Баена та Торрес. При цьому більшість із цих виконавців мають виходити в стартовому складі, але всі ми знаємо, що Іспанія любить проводити широку ротацію на груповому етапі й цей турнір навряд чи стане виключенням. Тому передбачити склад та результати іспанців не менш складно, ніж італійців.

Хорватія

«Шашкові» вже традиційно для себе не надто впевнено подолали кваліфікацію, посівши друге місце в групі з Туреччиною, Вельсом, Вірменією та Латвією. При цьому Вельс, який став третім Хорватія так і не перемогла, зігравши внічию вдома (1-1) та програвши на виїзді (1-2). Також у неї була домашня поразка від Туреччини (0-1), яка й виграла групу. Проте Хорватія здобула 2 перемоги у 2 останніх турах та вийшла до фінальної частини Євро. А трішки раніше програла фінал Ліги Націй Іспанії (4-5 в серії пенальті). Тому ця команда й досі здатна здобувати результат.

Щодо складу «шашкових», то тут, на відміну від їх опонентів, все прогнозовано. Модріч, Віда, Брозовіч, Ковачіч, Крамарич та навіть Перішич досі в команді та за підтримки молодших колег готові вчергове дивувати футбольний світ. Це доводять і результати товариських матчів, де Хорватія має 4 перемоги поспіль. Зокрема, у фінальному спарингу перед Євро вона перемогла Португалію (2-1).

Албанія

«Червоно-чорні» здивували футбольну громадськість у кваліфікації, де під керівництвом легендарного ексзахисника Арсеналу, Барселони та Манчестер Сіті Сілвіньо виграли групу із Чехією, Польщею, Молдовою та Фарерами, програвши лише «кадрі» (0-1) в першому турі. Після чого здобули 4 перемоги та 3 нічиї. Ба більше, вдома албанці прибили Чехію (3-0) та взяли реванш у Польщі (2-0), що говорить про міць цієї скромної, але зіграної та сміливої команди. 

Та все ж «червоно-чорним» відверто не пощастило із жеребкуванням фінальної стадії змагань, оскільки в деяких інших групах ця команда могла б претендувати на сенсаційний вихід у плей-оф, а з Хорватією, Іспанією та Італією головним їх завданням буде гідно показати себе на фоні наскільки сильних опонентів. Також це буде шанс проявити себе деяким футболістам. Зокрема, і лідеру команди Асллані, який у свої 22 роки став чемпіоном Італії в складі Інтера, але при цьому в складі «нерадзуррі» отримував мало ігрового часу. 

Читайте також:

Група А на Євро-2024: господарі, сенсаційні угорці, міцні швейцарці та непоступливі шотландці