Поділитись:

Група А на Євро-2024: господарі, сенсаційні угорці, міцні швейцарці та непоступливі шотландці

Автор: Іван Чирко |
Вівторок, 11 червня 2024, 18:11
218
0
0
Група А на Євро-2024: господарі, сенсаційні угорці, міцні швейцарці та непоступливі шотландці

Фото uefa.com

Вже в п'ятницю, 14 червня, у Мюнхені матчем Німеччина - Шотландія стартує Євро-2024. Оскільки до старту турніру залишилось кілька днів, то ми розпочинаємо представлення всіх учасників турніру. Розпочнемо, звісно ж, з групи A, де за вихід до плей-оф позмагаються Німеччина, Угорщина, Швейцарія та Шотландія.

Німеччина

Фото: твіттер (Х) @DFB_Team

"Бундестіму" не довелось проходити кваліфікацію до Євро-2024, оскільки він потрапив на турнір, як його господар. Тому команда не грала офіційні матчі із 2022 року та матчу останнього туру групового етапу ЧС-2022 з Коста-Рикою (4-2). Тоді німці зайняли третє місце в групі та вилетіли з турніру, проваливши черговий великий форум. Тому що й на попередньому чемпіонаті світу Німеччина не вийшла з групи, а на Євро-2020 вилетіла в 1/8 фіналу від Англії (0-2). І це збірна, яка 4 рази вигравала Чемпіонат світу та 3 рази Євро...

Виправляти цю ситуацію покликали Юліана Нагельсманна. Молодий німецький фахівець досить несподівано очолив національну команду, але це пішло їй на користь. "Бундестім" провів під його керівництвом 8 товариських матчів і спочатку мав проблеми, але в останніх іграх значно додала, здобувши 3 перемоги та 1 раз зігравши внічию. Причому переможні були Франція (2-0), Нідерланди (2-1) та Греція (2-1), а нічия з Україною (0-0). 

Щодо складу команди, то тут вистачає зірок та молодих проспектів. За Німеччину на домашньому Євро зіграють Нойєр, Кімміх, Рюдігер, Сане, Мусіала, Вірц, Гюндоган та багато інших відомих виконавців, але найважливішим цей турнір буде для Тоні Крооса, який одразу по його завершенню завершить футбольну кар'єру. Звісно ж, легендарний півзахисник хоче зробити це красиво і команда має йому допомогти в цьому. 

Угорщина

Фото: твіттер (Х) @MLSZhivatalos

"Триколірні" вийшли на Євро-2024, вигравши групу відбору із Сербією, Чорногорією, Литвою та Болгарією. При цьому Угорщина не програла жодного матчу, а на власному полі й взагалі лише перемагала. Тому з цією командою точно мають рахуватись її суперники. Тим більше, що перед цим мадяри пошуміли в Лізі Націй, де набрали 10 балів у групі з Англією, Німеччиною та Італією, поступившись одним очком у боротьбі за вихід до фіналу чотирьох Скуадрі Адзуррі. 

Загалом же угорці, після того, як їх у 2019 році очолив італійський фахівець Марко Россі, привчили до сенсацій та того, що ця команда може здивувати. Наприклад у виїзному матчі розбити Англію з рахунком 4-0. При цьому головна її сила в команді, а не персоналіях, попри те, що в складі мадярів присутні такі гравці, як Гулачі, Орбан (той, що захисник Лейпцига) та Собослаї. Останній, до речі, капітан команди та той, хто дійсно веде її за собою, оскільки гра в атаці будується навколо нього.

Швейцарія

Фото: Getty Images

"Наті" вийшли на Євро-2024, зайнявши друге місце у кваліфікаційній групі із Румунією, Ізраїлем, Білоруссю, Косово та Андоррою. Погодьтесь, не найстрашніший склад учасників, але в цій групі Швейцарія виграла лише 4 матчі. Натомість нічиїх у неї аж 5 і єдина поразка від румунів, які й зайняли перше місце в цьому секстеті. 

Не вражала команда Мурата Якіна і своєю грою, маючи дисбаланс в грі між атакою та захистом. Проте це робило її матчі досить веселими, що доводить кількість забитих (22) та пропущених (11) голів у 10 матчах кваліфікації. Тому з організованими Угорщиною та Шотландією їй може бути дуже складно. 

Та все ж швейцарці вміють готуватись до великих турнірів та останнім часом стабільно виходять до плей-оф і на Євро, і на Чемпіонат світу. Щоправда, там вони вилітають на перших же стадіях. Окрім того, Швейцарія одна з найдосвідченіших команд на турнірі. Середній вік її заявки на турнір 27,7 років, а стартового складу в останніх товариських матчах і взагалі близько 30 років. Це й не дивно, коли лідерами "наті" є Джака, Шакірі, Фройлер, Шер, Зоммер та Рікардо Родрігес, яким всім вже за 30.

Шотландія

Фото: твіттер (Х) @ScotlandNT

"Тартанова армія" вийшла на Євро-2024, зайнявши друге місце у кваліфікаційній групі з Іспанією, Норвегією, Грузією та Кіпром. При цьому шотландці програли лише 1 разу і трапилось це у виїзній грі з Іспанією, яку вдома вони перемогли з ідентичним рахунком 2-0. Проте та перемога була на старті кваліфікації, яку Шотландія провела чудово, вигравши 5 перших матчів, завдяки чому однією з перших кваліфікувалась на турнір. Далі ж були проблеми й вони продовжились у товариських матчах, оскільки за останні 9 матчів "тартанова армія" має лише одну перемогу над Гібралтаром (2-0). 

Тому готовність Шотландія до Євро викликає запитання, як і її спроможність подолати прокляття групового етапу. Тут варто зазначити, що шотландці 12 разів грали у фінальних турнірах Євро, або Чемпіонатів світу і кожен з них завершили на стадії групового етапу. Тому завдання на Євро-2024 у Робертсона, Мактомінея, Макгіна та компанії очевидне - подолати це прокляття. 

Читайте також:

Список гравців, які перемагали у ЛЧ та Євро в одному сезоні

Шість рекордів, які можуть бути побиті на Євро-2024

Історія ігрових форм збірної України: від 1992 року і до сьогодні (+ФОТО)

218
0
Надрукувати
мітки:
0 коментарів

Slots City

5,0
200К + 500FS

slotoking

4,9
125К+ 500 FS

PIN-UP

5,0
200К + 250 FS