Поділитись:

Динамо повертається до великої боротьби чи це лише міраж?

Автор: Іван Чирко |
П'ятниця, 07 червня 2024, 17:58
543
0
0
Динамо повертається до великої боротьби чи це лише міраж?

фото ФК Динамо Київ

В сезоні 2022/2023 Динамо зайняло четверте місце в турнірній таблиці УПЛ. Звісно ж це був провал, оскільки "біло-сині" повторили свій найгірший результат в історії незалежної України. Проте після цього кияни не змінили тренера, залишивши Луческу, а з трансферів було лише повернення Бражка з оренди в Зорі та підписання Ярмоленка. Погодьтеся, доволі спокійне літо як для команди, яка провалила попередній сезон. Вилилось же це все у ранній виліт з єврокубків, не надто вдалий старт в УПЛ та звільнення Луческу після поразки від Шахтаря (0-1). Далі було призначення Шовковського і в команди з'явився результат, а міжсезоння клуб розпочав з гучного трансферу Піхальонка і, схоже, це ще не кінець. То що ж це виходить - Динамо повертається до великої боротьби? В цьому ми й вирішили розібратись.

Динамо знайшло свого тренера?

Фото ФК Динамо Київ

В народі заведено сміятись із любові керівництва киян до так званих "динамівських сердець", більшість із яких гучно провалюються. І справді, вдалим кейсом можна назвати хіба що призначення Реброва, який двічі зробив "біло-синіх" чемпіонами України та став останнім, хто вивів їх у плей-оф Ліги чемпіонів. Зараз Динамо може лише мріяти про такі досягнення, але старт Шовковського дає надію на покращення. 

За 20 матчів в УПЛ під керівництвом СаШо кияни здобули 17 перемог і програли лише раз. Так, стало це в грі з Шахтарем (0-1), що вирішило долю чемпіонства та все ж навіть в тому матчі Динамо не було набагато гіршим. Проте кияни все одно продемонстрували великий прогрес і якби не ще більш вражаючі результати Шахтаря, який видав серію із 13 перемог поспіль в рамках УПЛ, то цілком могли б замахнутись на титул.

Та все ж по Шовковському ще можуть залишатись питання, оскільки то був лише чемпіонат і Динамо не потрібно було грати на кілька фронтів. Тепер же киян очікує кваліфікація до Ліги чемпіонів, і ось тут СаШо вже потрібно демонструвати всі свої тренерські скіли. В УПЛ він показав, що може підлаштовуватись під суперників задля здобуття результату, чого дуже не вистачало в період Луческу, а тепер йому потрібно продемонструвати це ще й на вищому рівні.

Прогрес гравців під керівництвом Шовковського 

Фото ФК Динамо Київ

Як вже було зазначено, Шовковський змінив гру Динамо та покращив результати. У першу чергу це сталося завдяки тому, що новий тренер киян почав відштовхуватись від можливостей команди у грі проти конкретного суперника, а не намагатись гнути свою лінію. Також це допомогло спрогресувати багатьом гравцям команди. 

Наприклад, Кабаєва до приходу СаШо не критикував лише лінивий. Одначе під керівництвом нового коуча Владислав отримав більш зручну роль для себе, про що він сам неодноразово говорив і заграв набагато краще та почав приносити результат, зумівши забити 5 голів та віддати 2 асисти. Також спрогресував Ванат, який став найкращим бомбардиром та асистентом ліги, оформивши 14+7 за системою гол+пас. Теж саме можна говорити й про Назара Волошина, на рахунку якого 7+6 за системою гол+пас.

Окрім того, знову повернувся на високий рівень Шапаренко, а Бражко став грати набагато надійніше і, швидше за все, буде основним на Євро-2024 в складі збірної України. Також можна згадати резервістів, які почали не просто виходити на поле, а ще й давати результат. Зокрема, Шепелєв забив 2 важливі голи, а Андрієвський забив гол і зробив 3 асисти.

Трансфери

Фото ФК Динамо Київ

Так, Динамо знову почало купляти гравців. Зокрема, за Піхальонка було заплачено 2,5 млн євро, який став найбільшим трансфером киян з 2021 року, коли Вітіньо був придбаний за 6 млн євро із бразильського Атлетіко Паранаенсе. До речі, зараз "біло-сині" намагаються повернути 25-річного вінгера з оренди в тому ж Атлетіко. Окрім того, були чутки про переговори щодо підписання 23-річного центрбека колумбійського Хуніорса Браяна Себальоса, що грав там на правах оренди з бразильської Форталези, яка вже офіційно повернула його в команду, що натякає на майбутній трансфер. Окрім того, був придбаний Максим Брагару з Чорноморця та мають повернутись з оренд Олександр Яцик (Зоря) та Микола Михайленко (Олександрія). 

Якщо ж детальніше проходитись по цих підписаннях, то Піхальонок кілька останніх років був одним з найкращих плеймейкерів ліги й те, що Динамо виграло конкуренцію за нього в Шахтаря, великий успіх киян. Олександр має ставати основним виконавцем, що зробить центр поля Динамо ще більш потужним, якщо, звісно ж, вони збережуть у складі Шапаренка і Бражка. А ще ж є Буяльський та мають повернутись перспективні Яцик і Михайленко, які можуть стати якісними опціями для підсилення команди з лави запасних по ходу матчу. Брагару ж максимально універсальний гравець, який може зіграти будь-де на фланзі, що теж додасть глибини складу киянам. 

Якщо ж говорити про гіпотетичні підписання Себальоса та повернення Вітіньї, то це про боротьбу за основний склад. Бразильський вінгер має скласти конкуренцію Кабаєву на лівому фланзі, а колумбійський центрбек іншим захисникам киян. Не називаємо конкретне прізвище, бо саме в цій ланці в Динамо не має стабільності. Основним тут можна назвати хіба що Попова в парі з яким за другу половини сезону грали Михавко, Сирота та Дячук. Проте всі вони, включаючи самого Дениса, мали результативні помилки й великою надійністю не відзначались, особливо при грі в перехідних фазах. Тому новий стабільний захисник Динамо не завадив би, особливо в контексті майбутніх єврокубків.

Читайте також:

Transfermarkt оновив вартість футболістів УПЛ: Судаков подорожчав, а Матвієнко подешевшав

Із ким зіграють українські клуби в єврокубках сезону 2024/2025

Повернення Карпат в УПЛ ризикує перетворитись із тріумфу на трагікомедію

543
0
Надрукувати
мітки:
0 коментарів

Slots City

5,0
200К + 500FS

slotoking

4,9
125К+ 500 FS

PIN-UP

5,0
200К + 250 FS