Поділитись:

Конте та Наполі: нудно не буде, але повернення на вершину Серії А не гарантоване

Автор: Іван Чирко |
Середа, 05 червня 2024, 18:00
152
0
0
Конте та Наполі: нудно не буде, але повернення на вершину Серії А не гарантоване

фото з відкритих джерел

Наполі провалив цей сезон, ставши одним з найгірших чемпіонів в історії Серії А, здобувши лише 53 бали в чемпіонаті, де треба було захищати свій титул. Це призвело до 10 місця в турнірній таблиці та невиходу в єврокубки вперше з сезону 2008/2009, коли "партенопеї" стали 12 в Серії А.

Напевно головною причиною цього стали постійні тренерські зміни та відсутність мотивації у гравців наприкінці сезону, про що неодноразово говорив попередній коуч команди Франческо Кальцона.  Підіймати неаполітанців покликали Антоніо Конте, який знаний вмінням мотивувати команди та швидко здобувати з ними результат, але водночас із цим він є досить скандальною особистістю. Ми ж вирішили розібратись, що очікує Наполі під керівництвом титулованого тренера зі складним характером на прикладі його роботи в попередніх клубах.

Конте здатен дати швидкий результат, але може "вигоріти"

Фото:Getty Images

Конте вміє приходити й одразу давати результат. Всі його команди, де він проводив хоч один повний сезон, демонстрували прогрес із приходом Антоніо. Першим клубом італійця був Ареццо, але там він тренував лише на старті сезону і наприкінці, а між цим був Саррі. Тому почнемо відлік із Барі, який в Серії В сезону 2007/2008 фінішував 11, хоч в попередній кампанії був 14, а вже в наступному сезоні став чемпіоном та вийшов до Серії А. Далі була Аталанта, яку не можливо оцінити, бо Конте тренував її трішки більше, ніж три місяці із вересня по січень. Після чого Антоніо пішов до Сієни та в першому ж сезоні 2010/2011 рр. повернув її в Серію А.

Далі ж його забрав Юве, з яким в сезоні 2011/2012 Конте став чемпіоном, хоч за рік до того команда фінішувала сьомою. Челсі в кампанії 2016/2017 рр. теж став чемпіоном, але зробив ще більший ривок, оскільки в попередньому сезоні був десятим. Інтер в першому сезоні Конте 2019/2020 рр. здобути титул не зумів, але став другим та відстав від першого Ювентуса на 1 очко. Хоч перед цим був четвертим і від того ж Юве відставав на 21 бал, а вже в наступній кампанії Антоніо довів "нерадзуррі" до Скудетто. Далі був Тоттенгем і з ним Конте залишився без титулів, однак він прийшов по ходу сезону 2021/2022 у розібрану команду, яку йому залишив Нуно Ешпіріту Санту. Італієць зумів вивести її до Ліги чемпіонів, ставши четвертим в підсумковій таблиці АПЛ, що теж було прогресом, оскільки в попередній кампанії "шпори" фінішували сьомими.

Проте чудові початки не є гарантією довгострокового проєкту, коли твій тренер Конте, оскільки найдовший період Антоніо на чолі однієї команди - 4 сезони в Ювентусі. Далі ж він йшов з клубу, оскільки вже не міг дати йому щось більше, або сварився з керівництвом. З іншого боку, по ходу сезону його звільняли лише в Тоттенгемі, де Антоніо мав конфлікт із президентом клубу Даніелем Леві, та Аталанті, де він відверто провалився, пропрацювавши кілька місяців. 

Запрошення Конте автоматично означає великі витрати на трансфери

Фото:Getty Images

Ми вже згадували про складний характер італійця. Проявляється це в тому, що Антоніо завжди вимагає, щоб клуб робив все, як він хоче. Зокрема, хоче контролювати трансферну політику, через що в нього неодноразово виникали конфлікти з керівництвом.

Не будемо брати до уваги скромні Барі та Сієну, а тому почнемо рахувати витрати клубів під керівництвом Конте, починаючи з Ювентуса. Так ось, за 4 роки Конте в Турині клуб витратив на нових гравців трішки більше 245 мільйонів і це лише платні трансфери, а були ж ще й зіркові вільні агенти, які приходили на хорошу зарплатню. Інші ж витрачали багато і за меншу кількість трансферних вікон: Челсі - 400 мільйонів євро, Інтер - 312, Тоттенгем 209.

При цьому Конте не хоче, щоб клуби продавали своїх лідерів, а тому скрізь, де він працював, прибутків від трансферів не було. Просто порівняйте ці "заробітки" з витратами: Юве - майже 5 мільйонів євро, Челсі - 32,5 мільйони, Інтер - понад 17 мільйонів, Тоттенгем - понад 23 мільйони. 

Суміш Де Лаурентіса та Конте - бомба уповільненої дії, яка має вибухнути

Ми вже згадували, що Конте довго ніде довго не працював, а давав результат і йшов. Зазвичай ставалося це через непорозуміння з керівництвом, оскільки забаганки Антоніо по нових трансферах не завжди могли задовольнити. Окрім того, Антоніо не вирізняється великою тактичною гнучкістю. Його команди заточені на здобуття результату та рідко демонструють видовищну гру. Улюблена схема італійця 3-5-2, яку багато хто називає захисною, але це не завжди так, що в цьому сезоні чудово продемонстрував Інтер Сімоне Індзагі. Проте у випадку Конте ця характеристика актуальна, оскільки його команди в першу чергу про прагматизм, а тому не цураються грати на утримання та вміють "сушити" гру, коли це потрібно.

Це все дисонує з персоною президента Наполі Ауреліо Де Лаурентіса, який любить бути в центрі уваги та хоче контролювати всі процеси в клубі, а також неодноразово говорив, що "адзуррі" мають грати красиво. Тому буде цікаво спостерігати, як він ділитиме вплив з Конте та як реагуватиме на прагматичну гру команди.

Якщо ж робити, якісь висновки та прогнози, то однозначно від Наполі варто чекати прогресу в наступному сезоні, але навряд чи Конте допрацює в клубі до завершення сезону 2026/2027. Окрім того, з "адзуррі" не буде нудно, бо наявність в одному клубі Конте та Де Лаурентіса, двох людей, які хочуть були головними, це бомба сповільненої дії, яка має вибухнути. Наприклад, зараз італійські ЗМІ пишуть про те, що Наполі виділить 250 мільйонів на трансфери під прихід Конте. Проте все частіше з'являються чутки про можливий продаж Кварацхелії, якого Антоніо хоче залишити в команді. 

Читайте також:

Повернення Карпат в УПЛ ризикує перетворитись із тріумфу на трагікомедію

Топ-10 футболістів, які ніколи не вигравали Лігу чемпіонів

Із ким зіграють українські клуби в єврокубках сезону 2024/2025

152
0
Надрукувати
мітки:
0 коментарів

Slots City

5,0
200К + 500FS

slotoking

4,9
125К+ 500 FS

PIN-UP

5,0
200К + 250 FS